BLOGPOST

Zo creëer je het budget voor jullie bruiloft!

Ronde backdrop met witte stoelen

Herken jij dit ook?
Je gaat trouwen, yes! De man van je dromen heeft je gevraagd en je bent in de wolken!!
Vrij snel beginnen jullie met de voorbereidingen van de bruiloft, want hè je wilt graag alles vlot geregeld hebben!

Help, financiële dilemma’s

Vaak vliegen de dilemma’s je al snel om de oren! Die trouwlocatie waar jullie geweest zijn, is echt geweldig voor jullie intieme bruiloft, maar als je hoort wat alles kost, begin je direct te twijfelen! Heb ik dat ervoor over en hebben we wel genoeg gespaard, hoor ik je denken? Want je wilt ook zo graag die prachtige designer jurk en wilt zeker niet besparen op lekker en goed eten! Daarnaast hoor ik vaak terug, dat praten over geld en jullie bruiloft niet het meest makkelijke onderwerp is om met je partner te bespreken. Want in hoeverre zitten jullie op één lijn voor wat betreft de uitgaven van jullie droombruiloft?

Fotografe Linda-Jane Fotografie

Hoe is jouw beeld van jullie bruiloft uitgaven?

Oké, first things first!
Heb jij een realistisch beeld van wat een bruiloft kost? Denk bijvoorbeeld aan de fotograaf die van begin tot eind aanwezig is. En wat kost die prachtige oldtimer (met chauffeur) die jullie als vervoer willen inzetten?
Informeer vooraf bij die leverancier die je al langer volgt op de socials waar je aan kosten ongeveer aan moet denken! Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

En droom je al jaren van die prachtige bruiloft met alles erop en eraan? Groot dromen is tof, maar ik adviseer bruidsparen altijd wel om met beide benen op de grond te blijven staan. Is dit jouw droombeeld en heb je daar alles voor over? Dan zorg je er natuurlijk voor dat er op wat voor manier dan ook geld naartoe gaat. Dit kan natuurlijk vaak alleen als je er andere dingen voor laat. Let’s prioritize!

Fotografe Linda-Jane Fotografie

Een bruiloft kost geld, maar levert je tegelijk zoveel op!

Dat een bruiloft geld kost, weet natuurlijk iedereen! Professionele leveranciers doen er alles aan om jullie mooiste dag nog prachtiger en unieker te maken! Er wordt extra zorg besteed aan de bloemen, zodat jij zeker weet dat ze de volle trouwdag supermooi staan, de locatie zet extra personeel in om jullie volledig te kunnen ontzorgen en als weddingplanner neem ik jullie werk uit handen en coördineer ik jullie dag tot in de puntjes zodat jullie je helemaal kunnen richten op elkaar en het vieren van jullie liefde!

Voor niets gaat de zon op, dus alle trouwleveranciers die jullie willen inzetten kosten geld. Je betaalt voor professionaliteit, kwaliteit, beleving en niet geheel onbelangrijk voor rust. Wat hun vakmanschap levert jullie een onbezorgde dag vol prachtige momenten en mooie herinneringen op!

Stel je budget vast

Let’s do this!
Is duidelijk wie financieel bijdraagt aan jullie bruiloft? Misschien zijn alleen jullie twee dat, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat (schoon)ouders of zelfs grootouders willen meehelpen! Ga het gesprek aan en probeer duidelijk te krijgen waaraan anderen zouden willen ondersteunen (bijvoorbeeld de jurk of bruidstaart) of welk bedrag ze zouden willen schenken! Dit is de eerste stap om jullie budget vast te stellen.

Fotografe Linda-Jane Fotografie

Welk bedrag kunnen jullie bijdragen en sparen?

Bekijk daarna wat jullie zelf kunnen bijdragen aan de bruiloft op basis van jullie inkomsten en uitgaven per maand en bepaal welk bedrag van eerder gespaard geld je wilt en kunt inzetten!

Tip: stel een vast spaarbedrag in vanaf jullie verloving tot aan de bruiloft. Alle beetjes helpen!

Bepaal jullie gastenaantal

Important note!
De kosten van een bruiloft worden grotendeels bepaald door het gastenaantal.
Het aantal gasten bepaalt niet alleen de grootte van je trouwlocatie, maar ook hoeveel geld catering en drank gaat kosten. En dit zijn nu juist twee van de grootste kostenposten.

Pro tip: bekijk de kosten voor je gasten per persoon, dit geeft een duidelijk en realistisch beeld!

Fotografe Linda-Jane Fotografie

Verborgen kosten

Jullie zijn er bijna, maar vergeet niet dat er soms nog (extra) kosten berekend worden, waar je eigenlijk niet bij stil staat.
What about kosten voor het aansnijden van de taart of kosten voor het klaarzetten en opruimen van de trouwlocatie?
Tegelijk kost trouwen op populaire weekdagen zoals een vrijdag of zaterdag vaak veel meer dan op een maandag of dinsdag!
Probeer deze kosten vooraf in kaart te brengen, laat je zo goed mogelijk informeren, bepaal wat belangrijk is voor jullie en wat past in jullie budget!

Je bruiloft uitgaven in percentages

Zet je bruiloft uitgaven per onderdeel om in percentages (met een totaal van 100%). Door het gebruiken van een verdeelsleutel die aangeeft welk percentage van jullie budget wordt besteed aan de verschillende bruiloft onderdelen, ontstaat overzicht en structuur.
Bedenk vooraf met z’n tweeën goed welke bruiloftszaken voor jullie het belangrijkst zijn. Zodra je dit weet, kun je besluiten om hiervoor een hoger percentage van je budget te reserveren. En zo kun je direct inschatten hoeveel geld nog over is voor andere (minder belangrijke) zaken. Ik geef alvast een tip: reserveer ongeveer 45% tot 50% van je gehele budget voor de trouwlocatie (dit is inclusief locatiehuur, diner en drinken).

Budget ready!

Jullie hebben nu een basis van een te besteden bedrag, kosten en uitgaven! Hopelijk matcht deze verhouding goed met elkaar 😉

Als weddingplanner adviseer ik altijd om een overzicht (spreadsheet) (in bijvoorbeeld Google doc) aan te maken en deze nauwkeurig bij te houden. Hierin kun je ook aangeven of een aanbetaling gewenst is en om welk bedrag dit gaat. Met een simpele optel- en aftreksom blijf je zo altijd up-to-date en on budget!
Succes!

Hebben jullie even helemaal geen idee hoe je een praktisch overzicht (met overzichtelijke verdeelsleutels) kunt creëren? Of lopen jullie hierin vast? Stuur me even een berichtje, ik help jullie met liefde op weg!

Fotografe Linda-Jane Fotografie

Gaan jullie trouwen en zijn jullie op zoek naar die trouwlocatie die aansluit bij jullie ideeën? Vul je email-adres in op mijn site en je ontvangt het E-book, How to: het vinden en kiezen van een trouwlocatie. Door middel van dit stappenplan ontstaat overzicht en besparen jullie tijd bij het vinden van jullie droomlocatie.

Op zoek naar jullie perfecte trouwlocatie?

Relaxt op pad om DE perfecte trouwlocatie te vinden? Volg mijn gratis stappenplan en vind die trouwlocatie die matcht bij jullie mooiste dag. Check snel mijn gratis E-book! Enjoy!